Dutch English
Amsterdam

De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelden, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor toeristen, artiesten en jonge ondernemers.

 

Veel mensen vragen zich af waar de naam Jordaan vandaan komt. De meest gehoorde verklaring is dat het woord is afgeleid van het Franse "Jardin", dat tuin betekent. De Franse immigranten uit de 17e eeuw zouden de wijk Jardin genoemd hebben, omdat de meeste straten van de Jordaan naar bloemen vernoemd zijn.

 

Sommigen zeggen echter dat de naam is geïnspireerd door de rivier de Jordaan, het bekende water in het Heilige Land. Maar historicus Kannegieter houdt het er op dat de naam komt van het Franse riviertje de Jordanne in de Auvergne. De historicus verklaart dat de Fransen dit vervuilde riviertje vergeleken met de Prinsengracht, welke toentertijd ook al niet te schoon was.

 

De Jordaan staat bekend om zijn vele cafés. Vroeger diende het café vaak als tweede huiskamer, omdat voor de grote gezinnen op de kleine woningen maar weinig ruimte was.

 

De laatste jaren is de Jordaan uitgegroeid tot een alternatief uitgaanscentrum. Met zijn vele gezellige, kleinschalige cafés en restaurants is het vooral een favoriete staplocatie van studenten en kunstenaars. Maar ook steeds meer bezoekers van buiten de stad bezoeken de Jordaan. In de zomermaanden is het een geliefde locatie om tijdens een vaartochtje door de grachten even aan te leggen om een hapje of drankje te nuttigen. Dan wordt het vaak nog zoeken naar een vrij plaatsje op één van de vele terrasjes.

 

Zodra je de voordeur vanThe Bank Hotel  uitstapt, bevindt je je gelijk in één van de meest bruisende plaatsen van Amsterdam.

 

De Haarlemmerstraat is één van de gezelligste winkelstraten in Amsterdam. Mede door de vele, verschillende winkeltjes, cafeetjes en restaurants proef je er de echte Jordaanse sfeer en raak je er niet uitgekeken.

Op loopafstand:

Centraal Station van Amsterdam 

10 minuten


De Dam 15 minuten

 

De Beurs van Berlage 15 minuten

 

Aanlegsteiger Rondvaarten

5 minuten

 

Fietsverhuur  3 minuten